Tietoja minusta

Minä pähkinänkuoressa:

Olen Nina Jaakkola, koulutukseltani maatalous- ja metsätieteiden maisteri, harrastanut hevosia kolmisenkymmentä vuotta ja tehnyt työkseni ruokintaneuvontaa (luennot, hevosten ruokintasuositukset) vuodesta 2003.

Teen ruokintasuosituksia hevosille hintaan 65 e/ tunti + ALV.  Laskutettavaan aikaan kuuluu sähköposti- ja puhelinkeskustelut ja neuvonta, laskelmat hevosen nykyisestä ruokinnasta ja suositus uudeksi ruokinnaksi. Teen laskelmat ja suositukset PC-horse ohjelmaa apuna käyttäen. Uuden hevosen suositukseen menee ensimmäisellä kerralla tyypillisesti noin kahdesta kolmeen tuntia, keskustelut huomioon ottaen. Yhteydenotot sähköpostitse, nina(piste)johanna(piste)jaakkola (at) gmail(piste)com.

Huom. Otan mielelläni vastaan palautetta näistä sivuista sähköpostiini nina(piste)johanna(piste)jaakkola(at)gmail(piste)com. Valitettavasti en kuitenkaan ehdi vastata henkilökohtaisesti kaikkiin sähköposteihin. Jos nämä sivut herättävät lisäkysymyksiä, lähetä mieluusti kysymyksesi kommenttina johonkin blogikirjoitukseeni, näin kaikki muutkin lukijat saavat hyödyn vastauksesta. 


Jäljempänä avaan hieman ajattelutapaani ja "filosofiaani" hevosten ruokintaan liittyen.

Koulutukseltani olen maa- ja metsätaloustieteiden maisteri (HY 2000). Pääaineeni oli ympäristönsuojelutiede ja sivuaineina fysiologinen kasvitiede ja ekologinen kasvitiede. Aloitin alun perin opiskelun biologian koulutusohjelmassa ja opiskelin biologiaa viisi vuotta ennen pääaineen vaihtoa, joten suurin osa 233,5 opintoviikostani on biologian puolelta, kasvi- ja eläintieteestä.

Hevosten ruokintaa olen opiskellut omatoimisesti jo kolmisenkymmentä vuotta. Ensimmäisen hevosten ruokintaa käsittelevän kirjan taisin lukea 11-vuotiaana tai niillä main :-) Jokin ruokinnassa, ruuassa ja ravinnossa on aina kiehtonut minua. Samoin kaikki maanviljelyyn ja eläinten pitoon liittyvä, vaikka olenkin taustaltani kaupunkilainen.

Hevonen on psykofyysinen kokonaisuus. Pelkkä rehujen ravintosisällön tunteminen ei riitä eikä ruoka ole hevosellekaan vain ravinteita.

Hevosen voi ruokkia "täydellisen oikein" vain luonto eli hevosen luonnollinen elinympäristö hevosen luontaisella esiintymisalueella. Kun me ihmiset kuitenkin olemme menneet kesyttämään hevosen ja tuomaan sen kauas luontaisesta elinympäristöstään ja päättäneet ruveta ruokkimaan hevosta viljellyillä rehuilla, luonto ei enää voi hoitaa tehtäväänsä. Ravintosisältöjen laskemisesta tulee välttämätöntä, koska viljelty timotei tai hevoslaitumien ruoho eivät ole hevosen luontaista ravintoa. (Perusteluja tähän väitteeseen sivulla "Luonnonmukainen ruokinta").

Ravintosisällön lisäksi asioita, joita otan huomioon ruokintaa suunnitellessani, ovat mm. hevosen rehunkäytön tehokkuus, rehujen sulavuus, hevosen mahdolliset sairaudet ja ongelmat mahdollisimman laajasti kartoitettuna, hevosen käyttötarkoitus, rehujen saatavuus, omistajan rehubudjetti, omistajan mieltymykset ja ostotottumukset sekä käytännön elämän asettamat rajoitteet.

Ruokintasuosituksesta on hevoselle hyötyä vain, jos omistaja voi sitä noudattaa, pöytälaatikkoon jääviä suosituksia ei ole mitään mieltä tehdä. Jos omistaja esimerkiksi ei käytännössä ehdi tai halua mennä rehuostoksille muualle kuin työmatkan varrella olevaan maatalouskauppaan, silloin valitsen rehut kyseisen maatalouskaupan valikoimasta, vaikka sitten joutuisinkin tekemään joitakin kompromisseja ruokinnallisten seikkojen suhteen. Paljon parempi mielestäni näin, kuin että suosittelisin omasta mielestäni täydellistä rehukavalkaadia, jota omistaja ei kuitenkaan koskaan ehdi hankkia.