Ennätyksellisen kuivan kesän 2018 vuoksi heinäsato on jäämässä normaalia pienemmäksi. Heinäntekosäitä kyllä riitti, mutta sateen puutteessa heinä ei kasvanut kunnolla. Karjatiloista hyvin harvalla on tänä vuonna ylimääräistä heinää myyntiin, kun kaikki menee omille eläimille. Ammatikseen hevosheinää tuottavat viljelijät varmasti tuottavat heinää tänä vuonna niin paljon kuin suinkin pystyvät, mutta heinän määrä tulee todennäköisesti jäämään alle kysynnän.
Jonkinverran tilannetta voi helpottaa suojavyöhykeheinä. Suojavyöhykkeethän ovat vesistöjen varsilla olevia peltoja, joita ei lannoiteta. Niiden tarkoituksena on kerätä valumavesien ravinteita ja estää ravinteiden päätyminen vesistöihin. Suojavyöhykeheinä korjataan myöhään ja se on tyypillisesti hyvin kortista.
Heinän hinta tulee todennäköisesti nousemaan ja se tulee olemaan jossain määrin kortilla. Kannattaa olla hyvissä ajoin asialla. Tämä vuosi on hyvä vuosi miettiä heinäautomaatin hankkimista ja kaikkia muitakin järkeviä keinoja vähentää heinän turhaa syöttämistä. Harrastehevoset saavat usein liikaa energiaa jo pelkästä heinästä. Monet syöttävät heinää vapaasti mahahaavan ja tylsistymisen ehkäisemiseksi, mutta nyt voi olla pakko miettiä muita ratkaisuja näihin ongelmiin.
Entä jos heinästä tulisi todella pahasti pulaa, onko sille mitään korvaavia vaihtoehtoja?
Heinää voi korvata osittain oljella, parhaiten tähän tarkoitukseen soveltuu kauran olki. Ongelmana vain tänä vuonna on, että myös olkisato jää pieneksi eikä olkea siis välttämättä ole saatavilla kaikkialla Suomessa. Oljessa on niin suuri sulamattoman kuidun määrä, että sitä joka tapauksessa voi syöttää vain rajoitetusti. Oljen lisäksi on annettava helppoliukoisempia kuituja sisältäviä karkearehuja, kuten sinimailaspellettiä ja melassileikettä.
Jos olkeakaan ei ole, vaihtoehdoiksi jäävät oikeastaan vain tuontiheinä, heinä- ja sinimailaspelletit sekä melassileike. Heinää tuodaan Suomeen jonkin verran esimerkiksi Virosta, tosin sielläkään sato ei välttämättä ole tänä kesänä kovin suuri. Sinimailaspelletit voivat nekin loppua kesken talviruokintakauden. Ruokinnasta voi tulla aikamoista taiteilua, koska viljasatokin jäi huonoksi. Jokin yhdistelmä erilaisia korvaavia rehuja ja minimimäärä heinää on kuitenkin aina mahdollinen. Tarkat suhteet riippuvat hevosen yksilöllisistä tarpeista.
Ruokintaneuvonnalle tulee tällä heinäruokintakaudella olemaan tarvetta enemmän kuin koskaan, ja siksi olen päättänyt ottaa nyt pitkästä aikaa myös uusia asiakkaita. Jos kiinnostuit, katso yhteystiedot ja hinnat sivulta Tietoja minusta.
Oikea ruokinta on hevosen terveyden ja suorituskyvyn perusedellytys. Vaikka terveellä maalaisjärjellä ja perinteisillä hevosmiestaidoilla pääseekin pitkälle hevosen ruokinnassa, ne eivät aina riitä takaamaan ruokinnan tasapainoisuutta varsinkaan, kun hevoset nykyään tekevät huomattavasti vähemmän töitä kuin ennen. Tämän blogin tarkoituksena on tuoda hevosenomistajille monipuolista ja kokonaisvaltaista, rehuvalmistajista ja tuottajajärjestöistä riippumatonta, tietoa hevosen ruokinnasta.
perjantai 24. elokuuta 2018
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Heippa,kiva että olet tuonut saatavuus ongelmaa monen tietoon sillä kaikki eivät varmasti ole ymmärtäneet tilanteen haasteellisuutta tämän vuoden kuivuudesta, tässä kirjoituksessa kun oli puhetta tuosta tuonti rehusta niin olisi hyvä nostaa siinä tämä evira kanta esille jotta jokainen miettisi tuontirehun turvallisuutta :)
VastaaPoistahttps://www.evira.fi/elaimet/ajankohtaista/2018/valta-rehujen-maahantuontia-afrikkalaisen-sikaruton-esiintymisalueilta/
Hei ja kiitos tästä tärkeästä kommentista! Rehuja ei kannata lähteä "omin päin" tilaamaan esim. Virosta, ellei ole valmis tekemään paikallisten viranomaisten kanssa yhteistyötä ja varmistamaan, ettei rehuissa ole sikaruttovirusta.
VastaaPoista