perjantai 8. maaliskuuta 2013

Täydellistä hivenainetäydennystä etsimässä


“Olisiko mitään yhtä valmistetta, josta saisi kaikki puuttuvat kivennäiset hevoselle, mutta ei mitään ylimääräistä?” on tuhannen taalan kysymys, joka ymmärrettävästi kiinnostaa monia asiakkaitani. Lyhyt vastaus kysymykseen on: kunpa olisikin! Pidempi vastaus tulee alla.

Useimmissa Suomessa markkinoilla olevissa hevosten kivennäisvalmisteissa on sama perusongelma: ne sisältävät suhteellisen paljon makrokivennäisiä (kalkki, fosfori, magnesium, natrium) sekä hivenaineista rautaa. Vitamiinien määrä vaihtelee, mutta niitäkin useimmissa valmisteissa on riittävästi - ainakin, jos hevosta ruokitaan säilörehulla tai muilla vitamiinipitoisilla rehuilla. Ongelma suuressa valtaosassa valmisteita on hivenaineiden pienet pitoisuudet. Erityisesti kuparia, mangaania, seleeniä ja jodia on yleensä liian vähän suhteessa makrokivennäisiin. Myös sinkkiä on monessa valmisteessa turhan vähän, tosin tästä säännöstä on muutamia poikkeuksia.

 Käytännössä kovinkaan monella markkinoillamme olevista valmisteista ei voi saada hivenaineruokintaa kuntoon tuomatta samalla turhan paljon ylimääräisiä makrokivennäisiä. Ongelma pahentaa se, että tyypillisessä suomalaisessa hevosheinässä hivenainepitoisuudet ovat pieniä ja tuntuvat olevan jatkuvasti huonompaan suuntaan menossa.

Makrokivennäisten saannin pystyy  hevoselle periaatteessa turvaamaan laadukkaalla heinällä ja ravintorikkailla lisärehuilla. Esimerkiksi sinimailanen on ravintorikas lisä ruokintaan ja riittävän suuri päiväannos täydentää mukavasti suomalaisen heinän puutteita erityisesti kalkin, mutta myös fosforin ja magnesiumin osalta. Magnesiumpitoinen melassileike auttaa sekin osaltaan. Jos vielä on mahdollista energian saannin puolesta syöttää monipuolisesti esimerkiksi erilaisia siemeniä, juureksia ja viljoja, voidaan makroravinteiden saanti hevoselle turvata tarttumatta mihinkään kivennäispurkkiin – ainakin, jos heinässä on edes kohtuulliset kivennäisarvot. Vitamiinien osalta D- ja E-vitamiinit jäävät useimmiten täydennettäviksi. A-vitamiinia on helppo tarvittaessa saada lisää porkkanoista. B-vitamiinit hevonen periaatteessa saa suoliston mikrobeilta, joten aivan välttämätöntä niitä ei ole täydentää. Oluthiiva kuitenkin on hyvä lisä ja nestemäisiä B-vitamiiniliuoksiakin toki löytyy monia eri vaihtoehtoja markkinoilta.

Hivenainetäydennystä käytännössä tarvitsee lähes jokainen hevonen Suomessa, oli muu ruokinta sitten miten monipuolista hyvänsä. Koska useimmissa yleiskivennäisvalmisteissa hivenainepitoisuudet ovat hyvin vaatimattomia, olisi olemassa selkeä tarve saada markkinoille hyvä hivenainetäydennysrehu.

Sitä täydellistä hivenainetäydennysrehua olen hartaasti etsinyt ja odottanut, mutta sitä ei harmi kyllä edelleenkään ole olemassa.

Arvioin alla muutamaa hivenainevalmistetta, jotka osuvat melko lähelle. Lista ei ole kattava. Hivenainevalmisteita on markkinoilla vaikka kuinka paljon, monissa kuitenkin on vain yhtä tai kahta hivenainetta tai yhtä hivenainetta ja yhtä makrokivennäistä. Esimerkiksi sinkkiä ja kalkkia, kenties aminohapoilla vähän täydennettynä. Pelkkä sinkin ja kalkin täydentäminen ei yleensä auta mitään. Se saattaa päinvastoin jopa heikentää tilannetta entisestään, jos isoin puute on vaikkapa kuparista: sinkki estää kuparin imeytymistä. Alla olevat valmisteet ovat kaikki mielestäni nk. "hyviä yrityksiä" täydentää hivenaineita monipuolisesti. Suosituksissani käytän yleensä jotakin allaolevista valmisteista - mitä niistä, riippuu muusta ruokinnasta, omistajan mieltymyksistä, paikallisten hevostarvikeliikkeiden valikoimista, budjetista jne. Kaikkia alla olevista valmisteista täydennän muille hivenainevalmisteilla, vähintään seleenin ja jodin osalta.

St. Hippolyt Microvital näyttää ensisilmäyksellä täydelliseltä. Tarkempi tarkastelu paljastaa kuitenkin, että siinä on seleeniä turhan vähän ja sinkin ja kuparin suhde on liian suuri (eli sinkkiä saisi olla vähemmän ja kuparia enemmän). Myös jodia on harmittavan vähän tässä nimenomaisessa St. Hippolyt –tuotteessa, vaikka yleisesti ottaen sarjan valmisteissa jodia on runsaasti, joissakin tuotteissa jopa turhan paljon eli jodin määrä rajoittaa kuinka paljon tuotetta voi syöttää. Microvitalissa osa hivenaineista on orgaanisina kelaatteina, mikä on hyvä asia, koska näiden imeytyvyys on tutkimusten mukaan epäorgaanisia vastineita parempi. Harmi kyllä Microvitalin tuoteselosteessa ei ole ilmoitettu, kuinka suuri osa kustakin ravinteesta on kelaattina, mistä iso miinuspinna tälle tuotteelle. Microvitaliin on lisätty myös joitakin vitamiineja, mutta näiden pitoisuudet eivät riitä yksinomaisena vitamiinilisänä käytettäessä. Lisäksi on siis tartuttava muihin vitamiinipurkkeihin, ellei sitten vitamiineja tule muista rehuista (esimerkiksi täysrehuista, säilöheinästä) riittävästi.

Eclipse Chevinal Plus sisältää hivenaineita ja vitamiineja nestemäisessä muodossa. Kaksi pumppausta eli 60 ml valmistetta tuo tyypilliselle hevoselle tyypillisessä ruokinnassa riittävästi muita hivenaineita, mutta seleenistä ja jodista jää puutetta. Kahdella pumppauksella tulee yleensä myös kaikkia vitamiineja riittävästi, ehkä vähän ylimääräistäkin. Chevinal Plus, seleeni- ja jodilisillä täydennettynä, on kaiken kaikkiaan OK valinta silloin, kun myös vitamiinit halutaan saada purkista. Jos tarkoituksena on kuitenkin täydentää vain sellaista, mitä ei luonnonaineista ole mahdollista saada, Chevinal ei ole paras valinta. Laidunkaudella Chevinal ei myöskään ole kovin optimaalinen valmiste, koska vitamiineja tulee laidunkaudella runsaasti ruohosta ja auringonvalosta.

Hiven Oy:n Hiveplex erottuu edukseen tuoteselosteensa puolesta: siinä on ilmoitettu, kuinka suuri osa mitäkin hivenainetta on orgaanisina kelaatteina. Osuudet ovat tässä tuotteessa myös tarpeeksi suuria ollakseen merkityksellisiä. Sinkistä 40 %, kuparista 50 %, mangaanista 35 % ja seleenistä 20 % on orgaanisessa muodossa. Plussaa tuote saa myös siitä, että se EI sisällä rautaa. Rautaa kun suomalaiset hevoset saavat jo tyypillisesti jo heinästä liiankin kanssa: ei absoluuttisesti liikaa, mutta liikaa suhteessa tiettyihin muihin hivenaineisiin, mikä vaikeuttaa näiden muiden ravinteiden imeytymistä.
Hiveplex on poikkeuksellinen myös siinä, että sen kuparin ja sinkin suhde on oikea. 15 gramman päiväannoksella tyypillinen hevonen saa tästä valmisteesta riittävästi kuparia, sinkkiä ja mangaania. Täydellinen vastaus rukoukseen Hiveplexkään ei kuitenkaan ole: se ei sisällä ollenkaan jodia ja sisältää liian vähän seleeniä. Näistä jää siis selvät vajeet, jos niitä ei täydennetä jollain muulla valmisteella. Hiveplex ei sisällä vitamiineja, mikä voi olla joko hyvä asia tai huono asia riippuen muusta ruokinnasta.

Supreme Horse Care Sinkki Kupari on monessa mielessä hyvin samankaltainen tuote kuin Hiveplex. Supremen versio häviää kuitenkin Hiveplexille: siinä on liian vähän mangaania tyypillisen hevosen tarpeeseen verrattuna ja sinkin ja kuparin suhde on väärä.  Sinkki Kuparin tuoteseloste antaa ymmärtää, että tuotteessa hivenaineet ovat pelkästään orgaanisina kelaatteina: lisäainelistassa ei ole mainittu epäorgaanisessa muodossa olevia hivenaineita. Kuitenkin koostumustiedoissa on mainittu vain soijaproteiini ja kalsiumkarbonaatti. Hivenainevalmisteita ei siis ole eritelty tarkemmin, mikä jättää pientä epävarmuutta, ovatko hivenaineet todella 100 prosenttisesti orgaanisina kelaatteina vai onko osa sittenkin epäorgaanisina, kuten Hiveplexissä. Hiveplexin lailla Supreme Horse Care Sinkki Kupari ei sisällä ollenkaan jodia ja sisältää liian vähän seleeniä.

Black Horse Zn sisältää nimestään huolimatta myös rautaa, kuparia ja mangaania. Raudan lisääminen tuo tuotteelle miinusta, mutta rautaa ei onneksi kuitenkaan ole tähän tuotteeseen tungettu ylettömästi, vaan sen määrä on sama kuin mangaanin ja sitä on hieman vähemmän kuin sinkkiä: ravinteiden keskinäiset suhteet siis ovat järkevät. Sinkin ja kuparin suhde on oikea ja mangaania tulee tyypillisen hevosen tarpeeseen verrattuna sopivasti. Seleeniä ja jodia tuote ei sisällä ollenkaan eikä myöskään vitamiineja. Kaikki ravinteet ovat epäorgaanisessa muodossa tai ainakaan tuoteselosteessa ei muuta väitetä, siksi siis oletan että asia on näin.

Markkinoilta siis edelleen puuttuu se täydellinen hivenainetäydennysrehu. Täydellinen hivenainetäydennysrehu sisältäisi mahdollisimman suuressa määrin luonnon yhdisteinä tai orgaanina kelaatteina kuparia, mangaania, sinkkiä, seleeniä ja jodia – kutakin oikeassa suhteessa toisiinsa nähden. Lisäksi olisi erinomaista, jos tuote sisältäisi luonnollista E-vitamiinia kunnon määrän. E-vitamiinista kun usein tahtoo jäädä vajetta, oli muu ruokinta melkein mitä tahansa. Täydellisessä hivenainetäydennysrehussa ei mielestäni tarvitsisi olla muita vitamiineja, jolloin rehu toimisi yhtä hyvin talvella kuin laidunkaudellakin. Muut kivennäiset ja vitamiinit voi hevoselle saada perusrehuista ja luonnontuotteista tai jos tämä ei onnistu, ne on tarvittaessa helppo täydentää millä tahansa edullisella kivennäisvalmisteella. Pelkoa hivenaineiden yliannostuksesta ei ole niin kauan kuin hevosten kivennäisrehut pysyvät nykyisen kaltaisina koostumuksiltaan.

Ylläolevissa rehujen arvioinnissa olen käyttänyt seuraavia oletuksia: Hevonen on 550-kiloinen puoliverinen tamma tai ruuna, normaalissa harrastekäytössä (työn teho 1,2 x ylläpito). Heinän hivenainepitoisuudet ovat seuraavat (kaikki per kg kuiva-ainetta): rauta 67 mg, kupari 4 mg, mangaani 29 mg, sinkki 20 mg, seleeni 0 mg ja jodi 0 mg.  Seleeniä ja jodia ei suomalaisissa heinäanalyyseissä mitata, joten nämä perustuvat arvioon ja Suomen maaperän ominaisuuksiin. On hyvin epätodennäköistä, että suomalaisessa heinässä olisi merkittäviä pitoisuuksia jodia tai seleeniä. Kupari- ja sinkkiarvot ovat suomalaisessa heinässä erittäin tyypillisesti juuri nämä yllämainitut. Sen sijaan mangaanissa ja raudassa esiintyy suuriakin vaihteluita. On mahdollista, että heinässäsi on huomattavasti enemmän mangaania ja rautaa kuin tässä esimerkissä käytetyssä heinässä. Esimerkiksi Supreme Horse Care Sinkki Kuparin sisältämä mangaani saattaa tässä tapauksessa riittää. On ehkä vielä syytä korostaa tätä: kaikki tuotearviot perustuvat oletukseen, että hivenainevalmisteella halutaan kattaa hevosen hivenaineiden tarve ilman muita kivennäisvalmisteita tai täysrehuja. Jos hevoselle kuitenkin syötetään hivenainevalmisteiden lisäksi "peruskivennäistä" tai teollisia täysrehuja, ne saattavat täydentää puutteet, varsinkin jos kyse on hyvin suunnitelluista täysrehuista, joita syötetään useampi litra päivässä. Seleeniä tai jodia ei pidä mennä lisäämään "summamutikassa" hevosen ruokintaan, koska niissä optimin ja yliannostuksen väli on aika pieni.

14 kommenttia:

 1. Onko sinulla kokemusta taikka mielipidettä tästä tuotteesta? http://www.horsebalance.fi/product/3/minesyl--sis-hevosen-tarvitsemia-vitamiineja-mineraaleja-aminohappoja-ja-entsyymeja

  VastaaPoista
 2. Hei Annukka! Horsebalancen tuotteista kysytään usein. Olen vastannut vähän pidempisanaisesti tähän kysymykseen täällä: http://hevosenruokinta.blogspot.fi/2011/01/myslit-ja-pelletit-vs-perusrehut.html#comment-form
  eli siis 2011 vuoden blogikirjoituksen Myslit ja pelletit vs. perusrehut kommenttiosuudessa.
  Lyhyesti: Horsebalancen nk. kivennäisvalmisteet eivät ole kivennäislisiä, vaan homeopaattisia valmisteita. En ole homeopaatti enkä tunne homeopatiaa riittävästi voidakseni arvioida näiden tuotteiden toimintaa. Pidän kuitenkin erittäin epätodennäköisenä sitä, että mikään tuote voisi lisätä hevosen ravinteiden oton tehokkuutta niin paljon, että normaalikäytössä oleva hevonen saisi kaikki tarvitsemansa kivennäiset suomalaisesta heinästä ja perusrehuista. En väitä, etteikö näistä tuotteista voisi olla apua joillekin hevosille, mutta henk.koht. mielipiteeni (paremman tutkimustiedon puuttuessa) on että ne eivät yksinään riitä, vaan jotain kivennäistäydennystä on annettava joka tapauksessa.

  VastaaPoista
 3. Hei,
  tämä kivennäis ja hivenainepuoli on minuakin alkanut kiinnosta vähitellen enemmän.
  Tuosta Hiveplexin tuotearviostasi heräsi kysymys, voisko mahdollisesti merilevällä ja jollain yrtillä korvata jodin ja seleenin puutteen?
  Entä voiko synteettinen kivennäinen mielestäsi huonontaa suoliston bakteerikantaa ja/tai aiheuttaa iho-oireita hevoselle?

  Terv.
  Liisa

  VastaaPoista
 4. Hei Liisa! Merilevällä voi korvata jodin puutteen, mutta ei seleenin puutetta. Merilevä sisältää muitakin hivenaineita, mutta käytännössä merilevä toimii ainoastaan jodin täydentäjänä, koska jodipitoisuus on niin suuri ja muiden hivenaineiden pitoisuus niin pieni. Toisin sanoen, jodista tulisi yliannostus, jos merilevää syöttäisi niin paljon että siitä saisi merkittäviä määriä seleeniä tm. Ainoa tuntemani yksittäinen kasvikunnan tuote jota voi ajatella syöttävänsä hevoselle seleenin täydentäjänä on Brasilian pähkinä eli parapähkinä. Siinä seleenipitoisuus on niin suuri, että se toimii seleenin täydentäjänä pienillä annoksilla (suuruusluokkaa 10-20 pähkinää vuorokaudessa hevosen koosta ym. riippuen). Nk. yrteissä tällaista ei ole tai minä en ainakaan tunne sellaista yrttiä.
  Voiko synteettinen kivennäinen huonontaa suoliston bakteerikantaa tai aiheuttaa iho-oireita, tätä ei ole kukaan tutkinut. Epäilen, ettei näillä asioilla ole niin selkeää ja suoraa yhteyttä, että siitä saataisiin jotain tutkimusnäyttöä. Muu ruokinta vaikuttaa sekin paljon. Jos vaihtoehtona on että hevosella on selvä puute useasta kivennäisestä (mikä sekin aiheuttaa iho-oireita) tai että se saa synteettistä kivennäistä, niin valitsisin synteettisen kivennäisen. Kivennäisten puute kuitenkin vaikuttaa niin moneen asiaan. Mutta optimaalinen tilanne olisi mielestäni, että perusrehut sisältäisivät riittävästi kivennäisiä eikä synteettisiä kivennäisiä tarvittaisi tai tarvittaisiin hyvin vähän.

  VastaaPoista
 5. Hei ja kiitos kovasti vastauksesta!

  Tuota seleenin saantia vähän epäilinkin yrttipohjalta. Aika monet E-vitamiinivalmisteet sisältävät seleeniä, ja jos E:tä kuitenkin joutuu antamaan, niin tuollainen paketti olisi kätevä, jossa E ja seleeni yhdessä. Luonnollista E:tä ei kovin helposti löytynyt seleenin kera, mutta sitten löysin tällaisen (joka kylläkin näytti liian hyvältä ollakseen totta):
  http://www.hevari.fi/product_details.php?p=3353

  Onko tuttu tuote?

  Meillä heinän kanssa valitettavasti oli nyt niin huono tuuri, että sen varaan ei voi paljon mitään jättää. Siis kaikkea muuta heinässä on liian vähän (tallikaverini laskelmien mukaan),paitsi rautaa ja sokeria on liikaa molemmissa meillä käytetyissä heinälaaduissa. Tosin toisessa on valkuaista sentään tarpeeksi. Artikkelisi pohjalta ajattelin seuraavanlaista täydennystä kesällä (kun hevonen saa olla päivällä laiduntarhassa):
  -Hiveplexiä 10g/päivä
  -1dl merilevää sisältävää Better All in One yrttiä
  -n. 30g Mervue Equine Racing E-vitamiinia (jossa siis seleeniä, lysiiniä ja metioniiniä)

  Hevonen on tosi pieni,mutta lihoamiseen taipuvainen, sitä liikutetaan käytännössä joka päivä, mutta ei paljonkaan kisata. Lihasten vahvistaminen alkaa vähitellen sujua ilman jatkuvaa hierontaa ja nyt ehtii ajatella vatsankin hoitamista :-)

  Vihreällä tarhatessaan hevonen saa pari desiä kauraa mielen hyvikkeeksi ja illalla jotain kun muutkin saa (kuten pellavaa tai mashiä), joihin voisin nuo täydennykset sekoitella, ja niitä sitten hankkisinkin, jos ei sinun mielestäsi ihan metsään mene. Jos tuo E-vitamiin vaikuttaa epäilyttävältä, täytynee hankkia luonnollista E:tä ja parapähkinöitä :-)

  Terveisin
  Liisa

  VastaaPoista
 6. Jos on terveen hevosen tasapainoinen ruokinta välillä hankalaa niin saati sitten allergikon. Mitä suosittelisit kaura-/sinimailasallergiselle kivennäiseksi tai sen korvikkeeksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaurattomia rehuja löytyy paljon, jokaiselta rehuvalmistajalta käytännössä löytyy joku vaihtoehto. Sinimailanen on hankala, jos pienetkin määrät aiheuttavat oireita, koska sinimailasta on niin monessa rehussa pieniä määriä ainakin. Menee sen verran yksityiskohtaiseksi, että tästä täytyisi tehdä yksilöllinen ruokintasuunnitelma laskelmineen, jos haluaisi vastata. Riippuu nimittäin paljon heinän pitoisuuksista, millä täydennyksillä voisit pärjätä. Joka tapauksessa on todennäköisesti tartuttava useampaan purkkiin, että saa kaikki kivennäiset täyteen.

   Poista
 7. Miten on tuo säilöheinän käyttö? eikös sen ph ole pahasti happaman puolella verrattuna perinteiseen kuivaheinään vai eikös sillä ole sitten merkitystä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tapio Koski ja kiitos viestistäsi! Lyhyt vastaus on että sillä ei ole merkitystä. Mahalaukun pH on sekin happaman puolella samoin suoliston. Elimistön happo-emästasapainon säätely on tarkasti kontrolloitua ja se järkkyy vain äärimmäisessä suolojen puutteessa (vakava nestehukka) tai vakavissa aineenvaihduntasairauksissa, sitä ei voi muuttaa normaalilla rehustuksella.

   Poista
 8. Hei, kiitos hyvästä blogistasi!
  Olisi mielenkiintoista tietää mitä ajattelet Hiven Oy:n Hiveral-tuotteesta.
  Eli minkälaisen ruokinnan täydennyksenä se sopisi. Siinä on mm. seleeniä, jodia, kuparia, sinkkiä ja vitamiineja. Mutta myös rautaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tuulispää ja kiitos kommentistasi! Lyhyt vastaus on että Hiveral toimii osana kivennäisruokintaa, mutta ei ole täydellinen paketti.

   Poista
 9. Hei! Onko sulle tuttu Dr. Weyrauchin tuotteet? Olen Itävallassa ollessa käyttänyt Dr. Weyrauchin tuoteita. Ne ovat aika hinnakkaita, mutta toisaalta täysin orgaanisiin kelaatteihin perustuvia, ainakin mainosten mukaan. Googlaamalla löytyy. Saisi niitä varmaan Suomeenkin tilattua.

  VastaaPoista
 10. Hei Lauman kanssa ja kiitos kysymyksestäsi! Eivät ole entuudestaan tuttuja, mutta kävin vilkaisemassa nettisivut ja vaikuttavat mielenkiintoisilta. Yrttituotteiden yhteydessä sanotaan suoraan, että eivät riitä tuomaan tarpeeksi kivennäisiä vaan on käytettävä heidän kivennäislisiään lisäksi. Tämä on hyvä huomio. Kivennäislisistä vilkaisin "Alles fliesst"-nimistä ja vaikutti alustavasti hyvältä, mutta pitäisi päästä vähän naputtelemaan koneella konkreettisia esimerkkejä niin näkee, miten toimii käytännössä. Sen verran pisti heti silmään että pikkuisen enemmän saisi olla kuparia suhteessa sinkkiin tyypillisen suomalaisen heinän kanssa. Mutta voi se silti toimia, riippuu muusta ruokinnasta.

  VastaaPoista
 11. Hei! Kiinnostaa oletko tutustunut tähän sarjaan. Olis kiva jos ehtisit katsoa. Olisiko tämä jo lähellä hyvää kivennäistä? Suomesta tätä ei ilmeisesti saa, mikä on tietty miinusta. https://www.atcomhorse.de/online-shop/atcom-vital-produkte

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.